KOMMENTAR

Mislykket sex-veileder fra Helsedirektoratet

Selv om det er godt ment, er Helsedirektoratets nye ligge-veileder håpløst urealistisk. Og urealistiske råd er sjelden gode råd.

Publisert Sist oppdatert

«Jeg vil ikke dø uten å ha sett en pikk edru», skrev Else Kåss Furuseth i selvbiografien hun ga ut i fjor. Siden den gang har hun hatt et mål om å finne en å gifte seg med, og i helgen ble hun altså gift med Tommy fra Sandefjord. Ifølge Helsedirektoratet, skulle hun nok ikke ha sett de andre pikkene i det hele tatt. 

For Direktoratet lanserte i forrige uke en ligge-veileder som skal vise hvordan, eller når, man kan ligge med andre. Veilederen er pedagogisk oppbygd med grønne og røde piler som tar deg gjennom de vanskelige spørsmålene om å ligge eller ikke ligge. Er en av partene full eller rusa, er det ikke lov å ligge. Nå er dette en veileder som er ment for russen (vårens vakreste eventyr begynte jo på fredag), og ikke en egentlig generell oppfordring til folk om ikke å ligge sammen når man er full. I en såpass introvert kultur som den norske, ville det ikke blitt noe på noen. (Kanskje det er svaret på problemet om at fortvilte menn ikke får ligge?) 

Seniorrådgiver i Helsedirektoratet og overlege ved overgrepsmottaket i Oslo, Martine Rostadmo, begrunner veilederen i et intervju med TV2 at «Det er basics, men vi ser at basics ikke går inn. Vi må gjøre det så tydelig og klart at det ikke er mulig å gjøre feil». Målet med veilederen er å forhindre overgrep. Det er godt ment, og det er nok ingen tvil om at dersom alle følger den, reduseres risikoen for overgrep betraktelig. Problemet er at det ikke er mulig å få russen til ikke å ligge med hverandre i fylla. De ligger nok heller utelukkende med hverandre i fylla. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS