– Hvis vi får mye ny informasjon, så kan vi justere renten opp

Norges Bank har gitt nok signaler til å kunne heve renten dersom det skulle bli nødvendig, ifølge sentralbanksjef Ida Wolden Bache – noe ekstra forhåndsvarsel er ikke nødvendig. Men nå nøyer banken seg med å utsette første planlagte rentekutt til våren 2025.

Publisert

Norges Bank holder styringsrenten i ro på 4,50 prosent, men oppjusterer rentebanen betydelig. Det var i stor grad ventet på forhånd, men sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets betegner omfanget av oppjusteringen som noe større enn ventet.

Banen over den antatte styringsrenten i fremtiden blir i sentralbankens ferske pengepolitiske rapport oppjustert med inntil 0,26 prosentpoeng. Det svarer til litt over én renteendring. Rentebanen tilsier nå en 70 prosent sjanse for at første kutt kommer i mars neste år, ifølge DNB. I slutten av 2027 ligger rentebanen på 2,73 prosent, noe som tilsier i alt syv rentekutt frem til da (samt en liten sjanse for et åttende kutt).

– Mot slutten av prognoseperioden vil renten være nær det vi nå vurderer som et normalt leie for styringsrenten et stykke frem i tid. Boliglånsrenten anslås å avta til noe over 4 prosent. Selv om det er stor usikkerhet forbundet med hva som vil være et normalt rentenivå i fremtiden, må vi altså være forberedt på at rentene ikke skal tilbake til nivåene vi har vært vant til det siste tiåret, sa sentralbanksjef Ida Wolden Bache under sin innledning til pressekonferansen torsdag.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS