DEBATT

Når Une Bastholm (bildet) sier MDG er klart for et regjeringssamarbeid med Høyre eller Arbeiderpartiet er det på tide at partiet stilles til ansvar for politikken deres, skriver kronikkforfatteren.

Hva skal vi leve av når MDG overtar makten?

Miljøpartiet De Grønne ved Kongens bord vil ha en høy pris for AS Norge.

Publisert Sist oppdatert

Aftenposten skriver i dag 24. februar om et MDG som er klar for regjeringssamarbeid enten det er Ap eller Høyre som blir styringsparti.

Une Bastholm, som er innstilt som MDGs første partileder, legger ikke skjul på at de ikke vil samarbeide for en enhver pris. Deres pris er hugget i stein. Og det er ikke hvilken som helst pris hun setter som betingelse for sin regjeringsdeltakelse.

Bare her viser partiet at det ikke er modent for regjering. Det er ikke mye modent å gå inn i et regjeringssamarbeid med å gi de aktuelle styringspartiene det glatte lag og si at de er ubrukelige siden de svikter.

Tilsynelatende blottet for konsekvensutredning av egne krav til samarbeid, krever partiet i neste setning at de viktigste næringene i Norge skal avvikles. Det vil si all kjøttproduksjon, fiskeoppdrett, olje og gass samt smelte- og aluminiumsverk skal avvikles. Dette uten ett forbannet ord om hva som skal erstatte eller hvilken levestandard vi kan forvente oss eller hvilke konsekvenser dette har for skole, utdanning, helse, samferdsel og infrastruktur. Spørsmålet er i grunnen ikke så komplisert: Hva skal vi leve av og hvordan skal vi leve?

Ifølge den nylig avgåtte fylkeslederen i Rogaland, Rita Kristin Veland, driver hennes eget parti MDG skremselspropaganda og bygger sin argumentasjon på folks frykt. Denne formen for symbolpolitikk og skremselspropaganda orker ikke fylkeslederen å være delaktig i lenger, og går av. Jeg ser at hun blir idiotforklart fra egne rekker med at hun er fra oljefylket Rogaland og at de ikke kan forvente at hun forstår det store bilde. Akkurat det Rita så modig forsøker å ta et oppgjør med er kun en bekreftelse på det mange lenge har hevdet, at partiet har en uoffisiell olympisk gullmedalje i hersketeknikk.

Dersom Ap eller Høyre lykkes å ta med seg MDG, selv med tang, inn til kongens bord vil dette ha en høy pris for AS Norge slik vi kjenner landet vårt i dag. De eldste i samfunnet vil kanskje kjenne seg igjen, de som var unge fattige arbeidsledige i distriktene på landsbygda i 1955. Antagelig vil de, med rette, bli forbanna. Det var nettopp dette samfunnet de brukte livet sitt på å bygge oss vekk fra.

Det er på tide å stille MDG til ansvar for deres politikk nå som de selv sier de er klar for å ta regjeringsansvar. Nå er tidspunktet kommet for å kle av partiets mystiske hemmelige slør over konsekvensene deres politikk vil ha.

Nå må MDG fortelle åpent og ærlig hva vi skal leve av etter at:

1. Kjøttproduserende landbruk er avviklet

2. Kraftintensiv industri som aluminiumsverket og smelteverk er avviklet

3. Fiskeoppdrett i alle former er avviklet.

4. Olje- og gassnæringen er avviklet

5. Havvindkraftverk langs norskekysten som trenger store milliardsubsidier i all sin levetid er utbygget og kan forsyne Europa med grønn kraft.

6. Vindkraftverk i norsk urørt natur har ødelagt Norge som attraktivt reisemål for de fleste tilreisende turister er utbygget for å forsyne Europa med grønn kraft.

7. Legalisere narkotiske stoffer er gjennomført

8. Biler drevet av fossilt drivstoff om fem år er forbudt

9. Vi alle bor innenfor bomringen i Oslo, Bergen og Trondheim.

10. Distriktene er avfolket

– Og etter at vi har solgt så mye av kraftproduksjonen vår via alle utenlandskablene at vi må importere via de samme kablene, «brun» strøm til dobbel pris fra de europeiske kullkraftverkene for i det hele tatt å ha strøm til å holde i gang det som er igjen av norsk industri samt varmen i hus og næringseiendom.

Une Bastholm skryter av at deres søsterparti i Sverige sitter i regjering, vel vitende om at distriktene i Sverige lider stort etter deres sentraliseringspolitikk. Enkelte steder omtales som nærmest avfolket og store deler av landbruket ligger brakk.

Når jeg ser inn i MDG-kula, riktignok uten klimahysteriske briller, blir jeg virkelig skremt. Jeg trodde jeg bare skulle se et Norge anno 1955 der vi igjen måtte søke om få ha egen bil. Denne gangen blir det med godkjent forklaring på hvorfor og hvor nødvendig transportmiddelet er for deg, jobben din og familien. Jeg trodde jeg bare skulle se i kula hvor avhengige vi var blitt av andre rike nasjoners gunst og medlidenhet for å få noen til å investere i landet. Jeg regnet med å se et Norge bestående av syklende hipstere, veganere/vegetarianere som klipper håret på hverandre og drikker kaffe latte trygt innenfor den trygge bomringen ingen har turt å bevege seg utenfor det siste tiåret.

Men istedenfor ser jeg i tillegg et Norge uten evne til å brødfø seg selv og med en arbeidsledighet vi aldri har sett maken til. De fleste i landet har fått jobb i det offentlige. Alle oljearbeiderne er omskolert til arbeidsløshet. Det vil selvsagt bli ulovlig å produsere og importere kjøtt på lik linje med hjemmebrent. Jeg regner med at jakt på elg, rådyr, hjort, reinsdyr, osv. som kan medføre at vi får i oss rødt kjøtt vil måtte forbys. Vi vil se et sentralisert og urbanisert Norge der alle skal bo og virke i byen.

For å få til en omstilling til et slikt samfunn på så kort tid MDG legger opp til, må føydale virkemidler tas i bruk.

MDG opptrer som en «politisk rundbrenner» når de prøver å sjekke opp kinky sengehygge i form av regjeringskåte partier som har vist oss i inneværende regjeringsperiode hvor langt de er villige til å kompromiss for en taburett eller to. Det uvirkelige er likevel partiets totale mangel på evne til iallefall å sannsynliggjøre at deres politiske målsettinger er noenlunde realistiske å gjennomføre.

MDG rider inn i solnedgangen på en internasjonal bølge forårsaket av et populistisk klimahysterisk ekstremvær som blåser over det politiske landskapet, ikke bare i Norge, men nå også over hele Europa, inkludert overnasjonale udemokratiske organisasjoner som f.eks. EU.

Powered by Labrador CMS