Påsketerroren på Sri Lanka – ett år etter

Flertallet av srilankere ser ut å slå ring rundt et felles nasjonsprosjekt i kjølvannet av terroren, stikk i strid med hva gjerningsmennene ønsket å oppnå.

INNSIKT

Publisert Sist oppdatert

Påskedagen, søndag 21. april 2019, klokken 08:45 om morgenen, angrep syv unge islamistiske terrorister tre gudstjenester og tre hoteller i Colombo. De bar ryggsekker med bomber som de utløste ved å trekke i en snor. Eksplosjonene drepte 259 personer, deriblant 56 barn. En åttende terrorist sprengte sin bombesekk på rommet sitt noen timer senere og drepte to sivile. En av gjerningsmennenes koner drepte sine tre barn, seg selv og tre politimenn samme ettermiddag.På tross av påstanden om at angrepene kom uventet, hadde en sakte dreining i retning av en mer konservativ fortolkning av islam pågått siden 1980-tallet. Mange fryktet noe slikt kunne skje. Da Den islamske staten dukket opp i 2014, og forherligelsen av gruppen skjøt fart på sosiale medier, gikk en liten gruppe IS-sympatisører sammen om å planlegge lokale angrep på Sri Lanka. Terrorangrepet påsken 2019 fikk imidlertid utilsiktede konsekvenser. Srilankiske muslimer startet en åpen drøftelse av islams rolle.

Muslimene i øst: Fra tragedie til tragedie

Srilankiske muslimer nevner ofte at deres historie går tilbake til 700-tallet og kanskje enda tidligere. Det finnes få arkeologiske funn, men flere skriftlige kilder. Det ble etablert arabiske handelssentra en rekke steder rundt Det indiske hav, inkludert i Sør-India og på Sri Lanka. Arabere og deres etterkommere fikk barn med lokale kvinner. Denne arabiske diasporaen ble etter hvert faste minoritetsbosettinger. Båndene til tilsvarende handelsstasjoner i Sør-India, er forklaringen på at srilankiske muslimer har tamil som morsmål.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS