Megan Phelps-Roper i samtale med Trine Eilertsen under Nordiske Mediedager 11. mai 2023.

Megan Phelps-Roper: – Det finnes folk som mener at transpersoner ikke bør eksistere. J.K Rowling er ikke en av dem

Megan Phelps-Roper har laget årets mest omdiskuterte podcast, The Witch Trials of J.K. Rowling: – Det å undertrykke ideer fungerer ikke som vi håper. Det stopper ikke ideene fra å spre seg. De som har mistet håpet om at dialog er mulig, må innse at alternativet er mye verre.

Publisert Sist oppdatert

J.K. Rowling er historiens mest vellykkede forfatter. Siden utgivelsen av den første Harry Potter-romanen i 1997 har serien – og senere filmer og dataspill – gått en global seiersgang. Generasjonen som vokste opp parallelt med Harry Potter og som fikk verdensbildet sitt formet av Rowlings fortellinger, så henne nesten som en helgen – en moralsk ledestjerne. Rowlings egen historie til ble en del av Potter-mytologien: En blakk, misbrukt og deprimert alenemor som skrev for hånd på kafeer i Edinburgh mens datteren sov i en barnevogn ved siden av henne, skapte en fortelling som ble til et globalt fenomen. Den blakke alenemoren Rowling ble på veien forvandlet til en av verdens mest beundrede og velstående kvinner.

Dette glansbildet av J.K Rowling ble knust for mange Potter-fans da hun for to og et halvt år siden kastet seg inn i vår tids mest betente og polariserte samfunnsdebatt - den om kjønn og transpersoners rettigheter. Det startet med en tweet. 19. desember 2019 twitret Rowling sin støtte til konsulenten Maya Forstater, som nettopp hadde tapt en sak i den britiske arbeidsretten. Forstater hadde mistet jobben ved den ideelle organisasjonen hun var ansatt, fordi hun hadde ytret seg kritisk på Twitter til et nytt lovforslag om innføring av selvidentifikasjon som grunnlag for juridisk kjønn i Storbritannia. Forstater mente konsekvensen av loven ikke var godt nok utredet, og at transkvinner ikke automatisk burde få adgang til kvinnelige garderober, toaletter, fengsler og voldtektsmottak. Rowling sa seg enig. Reaksjonene på tweeten var øyeblikkelige og seismiske. Verdens mest beundrede kvinne var plutselig blitt en av de mest kontroversielle. Det kulturelle etterskjelvet har fortsatt til denne dag.

Årets mest omtalte og omdiskuterte podcast er den bemerkelsesverdig velproduserte serien The Witch Trials of J.K. Rowling, som forteller hele denne historien i sin fulle bredde. Rowling gir nesten aldri intervjuer, men hun gikk med på å snakke over flere dager med forfatteren og journalisten Megan Phelps-Roper fra The Free Press, som står bak serien. Dette er første gangen Rowling har gitt et lengre intervju om det hun har vært gjennom de siste årene. Samtalene mellom Rowling og Phelps-Roper er ryggraden i serien, men Phelps-Roper og hennes kollegaer forteller en mye større historie i podcasten: om Rowling selv, budskapet i Potter-bøkene, hvordan de ble mottatt da de utviklet seg til et globalt fenomen, utviklingen av internettkulturen på 90- og 00-tallet, og selvfølgelig om de voldsomme reaksjonene på Rowlings ytringer i transdebatten. The Witch Trials of J.K. Rowling er nær kulturhistorie, formidlet så klokt, innsiktsfullt og intelligent som det er mulig å gjøre det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS