SPALTIST

Den svenske journalisten Joakim Lamotte ble nylig truet av en gruppe maskerte mennesker i bydelen Kronogården i Trollhättan da han rapporterte fra stedet som kort tid før opplevde opptøyer hvor blant annet en politibil ble påtent.

Journalistenes hån undergraver journalistikken

Når maskerte pøbler og overfallsmenn dikterer vilkårene for hvem som kan rapportere hva og hvor, er journalistikkens forutsetninger alvorlig truet. Det burde bekymre landets journalister mer enn at de har fått konkurranse fra nye aktører som lever på donasjoner.

Publisert

Det svenske pressekorpset fremstår mer som en klan som ivaretar sine privilegier enn som en yrkesgruppe som drives av et journalistisk kall og en prinsippfast tro på ytrings- og pressefriheten. For en journalist som drives av det sistnevnte bør det rykke i ryggmargsrefleksen dersom en annen journalist utsettes for trusler og vold mens vedkommende gjør jobben sin, også hvis man ikke deler personens syn på samfunnet eller arbeidsmetoder.

Da frilansjournalisten Joakim Lamotte reiste til Trollhättan for å rapportere fra bydelen Kronogården – som helgen før ble rystet av opptøyer der blant annet en politibil ble påtent – ble Lamotte omringet og mishandlet av maskerte pøbler som også stjal innspillingsutstyret hans. Dette skjedde foran øynene på uniformerte politifolk som, hvis man skal dømme fra videoopptaket, ikke gjorde mye for å dempe urolighetene.

Man skulle forestilt seg at scenene i Trollhättan, der en journalist angripes av en mobb uten at politiet griper inn, skulle skape sinne og indignasjon blant landets journalister. I stedet har svenske journalister i hovedsak hatt to reaksjoner: stillhet eller foraktelige kommentarer om Lamotte.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS