NYHET

Parlamentet i Budapest

Jobbiks u-sving

Det nasjonalistiske partiet Jobbik er fortsatt det nest største partiet i Ungarn etter statsminister Viktor Orbans parti Fidesz. Samtidig ser partiet ut til å ha mistet mye av appellen sin etter hvert som Orbans parti har blitt stadig mer radikalt.

Publisert

På de siste meningsmålingene ligger Jobbik på rundt syv prosent av stemmene, bak både et sentrumsliberalt og et sentrum-venstre-parti. Dette betyr at om det hadde vært valg i dag, ville partiet gjort sitt dårligste resultat siden det stilte til valg for første gang i 2006. I fjor meldte også den mangeårige lederen Gabor Vona seg ut av partiet etter å ha mislyktes i å kaste statsminister Viktor Orban ved parlamentsvalget i 2018.

Jobbik, eller Bevegelse for et bedre Ungarn, stod i mange år for en radikal nasjonalisme som har blitt beskrevet som en blanding av europeisk høyrenasjonalisme fra mellomkrigstida og moderne høyrepopulisme. Partiet mente at etniske ungarere ble undertrykt i sitt eget land, og var kritiske til både det liberale demokratiet og menneskerettighetene. Det var fremmedfiendtlig og preget av en sterk antisiganisme (hat mot romfolk), og flere representanter for partiet kom med antisemittiske konspirasjonsteorier.

I mange år var Jobbik også en forkjemper for en ungarsk reorientering bort fra det «døende» og politisk korrekte Europa i retning mot Kina, Iran, de «turanske» broderfolkene i Tyrkia og Sentral-Asia og – først og fremst – Russland. Partiet støttet Russland i Ukraina-konflikten, samtidig som lederen Gabor Vona omtalte landet som en bedre representant for tradisjonelle europeiske verdier enn de vesteuropeiske landene. I 2014 erklærte Vona seg til og med som eurasianist, det vil si en tilhenger av ideen om at Øst-Europa tilhører en egen kultursfære som inkluderer de sentralasiatiske steppelandene og som har sentrum i Russland.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS