KOMMENTAR

Julie Brodtkorb og Øystein Olsen er ikke enige om hvordan bestemmelsene i Sentralbankloven skal forstås. Her er de sammen under sentralbanksjefens årstale i 2020.

Brodtkorb på feil klode

Julie Brodtkorb kom mandag med særdeles alvorlige beskyldninger mot Øystein Olsen, da hun hevdet at banken har brutt sentralbankloven. Men påstanden er fremmet på tvilsomt grunnlag.

Publisert Sist oppdatert

Mandag avholdt stortingets finanskomite høring i saken om Norges Banks ansettelse av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet. Under høringen rettet leder av Norges Banks representantskap, Julie Brodtkorb, en ramsalt kritikk av prosessen som har ledet frem til ansettelsen av Tangen.

I sin gjennomgang gjentok hun ankepunkter hun har fremmet flere ganger tidligere, blant annet at Norges Bank hadde vært for sene med å oppføre Nicolai Tangens navn på listen over søkere til jobben som ny sjef for oljefondet og at representantskapet mener Tangens eierskap til AKO-systemet innebærer risiko for interessekonflikter om han tiltrer som ny sjef for oljefondet. Særlig det siste punktet er sentralbanksjef Øystein Olsen sterkt uenig i.

En anklage var imidlertid ny i forbindelse med Tangens fortsatte eierskap i AKO: Brodtkorb fortalte nemlig finanskomiteen at Norges Bank kan ha brutt sentralbankloven.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS