KOMMENTAR

Jean Paul og wokekapitalismens jernlov

Det er «ikke vår rolle» å bidra til et «polarisert og aggressivt ordskifte», proklamerer Jean Paul etter at de ofret en av sine modeller for å ytre seg politisk ukorrekt.

Publisert Sist oppdatert

Wokekapitalismen styres av en jernlov, mente journalisten Helen Lewis i Atlantic for noen år siden: «Merkevarer vil tendere mot billige, høylytte signaler som substitutter for genuin reform, for å sikre sin overlevelse.»

Poenget til Lewis er kort og godt at bedrifter styres av egeninteressen til eiere og ledere – og når det tjener dem å rope høyt om progressive, liberale verdier, da gjør de det. Når de ikke opplever at ropene holder, men offer kreves, løper de for å finne frem kniven.

Det er nettopp dette klesmerket Jean Paul synes å ha gjort i forrige uke. Saken er denne: Modellen Sebastian Brevik delte en video på TikTok der han skal ha uttalt at, hold deg fast, det kun finnes to kjønn. TikTok klassifiserte ifølge Nettavisen videoen som hatprat og slettet den. «Hva er det som foregår», spurte Brevik, og fortsatte: «Vi kan ikke bare ‘mute’ alle vi er uenige med.»

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS