KOMMENTAR

Det foregår et høyt politisk spill etter at WHO har startet granskningen av koronavirusets opphav i Wuhan
Det foregår et høyt politisk spill etter at WHO har startet granskningen av koronavirusets opphav i Wuhan

Propagandakrigen om koronavirusets opphav hardner til

Nå som WHOs granskningsteam har landet i Wuhan publiserer amerikanske myndigheter opplysninger i håp om å påvirke den pågående undersøkelsen av koronavirusets opphav.

Publisert Sist oppdatert

Innen flere vestlige etterretningsmiljøer har lenge vært en utbredt mistanke om at Kina tilbakeholder informasjon om hvordan koronapandemien oppstod, og om at kinesiske forskere selv kan ha forårsaket pandemien gjennom et uhell i et av Wuhans flere laboratier som forsker på koronavirus.

Mens laboratoriumteorien har vært i mindretall blant virologer, har det tilsynelatende vært vanligere i etterretningsmiljøer. Det har vært uklart i hvor stor grad det eventuelt har eksistert klassifisert etterretningsinformasjon til støtte for dette. Synspunktet er tidligere bekjentgjort av tidligere direktør for britisk etterretning, Sir Richard Dearlove, som til Sky News uttrykte at han selv tror pandemien startet som et laboriatorieuhell. Han henviste da ikke til etterretningskilder, men til en artikkel skrevet av virusforskerne Birger Sørensen og Angus Dalgleish som senere er publisert i Minerva.

Et tilsvarende syn er også blitt bekjentgjort av Per Wikstrøm ved Totalförsvarets forskningsinstitut i Sverige som i en rapport skriver at det er flere indisier som peker i retning av at det er langt fra usannsynlig at SARS-CoV-2 stammer fra Wuhans virologiske institutt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS