NYHET

Wuhan, Kina
Wuhan, Kina

Etter måneder med tautrekking og forsinkelser vil WHO reise til Wuhan

Men kinesiske myndigheter har allerede destruert virusprøver fra da pandemien først ble oppdaget, og siden slettet hundrevis av forskningsartikler. Samtidig fremholder amerikanske myndigheter at epidemien mest sannsynlig startet som et uhell i laboratorium.

Publisert

Torsdag denne uken er det forventet at en gruppe forskere oppnevnt av WHO vil få reise fra Singapore til Wuhan for å starte granskningen av koronavirusets opphav.

Beslutningen om en slik granskning ble fattet av WHOs generalforsamling allerede i mai 2020, men tidspunktet for når de internasjonale granskerne skulle få adgang til Wuhan har blitt forsinket grunnet omfattende tautrekking mellom partene. Slik WHOs undersøkelse har vært lagt opp, skulle det internasjonale teamet av granskere kun bli involvert i undersøkelsens fase 2, mens fase 1 som omfatter innhentingen av rådata har vært kinesiske myndigheter eksklusive ansvar.

Fra det internasjonale samfunn og WHOs ledelse har det blitt tilkjennegitt omfattende frustrasjon med at den første fasen er blitt benyttet for å forsinke arbeidet med granskningen.

Samtidig har kinesiske myndigheter i tidsrommet fra pandemien startet frem til i dag destruert og slettet store mengder informasjon som ville vært relevant for å granske pandemien. Blant annet ved å slette 300 kinesiske forskningsartikler som tidligere har vært tilgjengelig på kinesiske servere og ved å destruere virusprøver som ble samlet inn ved pandemiens start.

– Epidemien startet mest sannsynlig i et laboratorium

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS