KOMMENTAR

Har det noe med likestilling å gjøre?

Kritikerne mener FpU-leder Simen Velles utsagn om menns barnløshet og feminisme «lefler» med incel-tankegods. Men trolig gjør kritikerne mer for å fremme det tankegodset enn ham.

Publisert

Simen Velle, leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), har ment noe om kvinner og menn: På TikTok sa han at det i dagens sexkultur er slik at en liten andel menn har «eksklusiv tilgang» til en stor andel av kvinnene. I neste åndedrag sier han at all likestillingspolitikk de siste 50 årene har handlet om kvinner, og at det har gått på bekostning av menn.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Noen har lest dette som om han mener kvinner «skylder menn sex», inspirert av misogyne influencere som Andrew Tate; eller at han mener at kvinner må «begynne å ligge med menn [de] ikke er tiltrukket av». Eivind Trædal mener Velle «lefler med» problematisk incel-tankegods, der det er kvinners og feminismens feil at menn ikke får ha sex. 

Det samme sentimentet hørte vi da temaet nådde NRK Debatten forrige uke, der særlig SU-leder Synnøve Kronen Snyen nevnte Andrew Tate. Reaksjonene har til felles at de leser en voldsomt mengde trøblete ting inn i Velles utsagn som han ikke rent faktisk har sagt. Disse trøblete tingene fyller de inn fra problematiske tanker de har hørt andre steder, gjerne i incel-kulturen på TikTok. Denne type reaksjoner er generelt ødeleggende for en god debatt, og derfor ble Debatten både på NRK og i stor grad ellers en oppvisning i skyggeboksing.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS