SPALTIST

Statsminister Erna Solberg. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen/Flickr (CC BY 2.0)
Statsminister Erna Solberg. Foto: Marius Nyheim Kristoffersen/Flickr (CC BY 2.0)

Målet vi ikke nådde

Statsbudsjettet for 2020 viser at vi ikke klarer klimaforlikets første klimamål. Vi trenger en havarikommisjon som forklarer hvordan det kunne gå så galt.

Publisert

I forrige uke la regjeringen fram statsbudsjettet for 2020. I Nasjonalbudsjettet legges det også hvert år fram en «konservativ framskrivning» av norske klimagassutslipp. Framskrivningen viser hva utslippene kommer til å være etter neste år, og i 2030, med dagens politikk. Framskrivningene viser at med statsbudsjettet for 2020 vil utslippene ende på 51,0 millioner tonn CO2-ekvivalenter. Kun 200.000 tonn lavere enn referanseåret 1990, der utslippene var på 51,2 millioner tonn.

Hadde det vært opp til regjeringen hadde de nok helst sett at denne framskrivningen ikke hadde vært lagt inn i Nasjonalbudsjettet. Flere i regjeringen mener nok at framskrivningene er så fulle av forutsetninger og vanskelige å tolke at det stort sett bare tjener som skyts for opposisjonen. For der Oslo kommune har gått i retning av åpenhet i klimapolitikken, til tross for stor usikkerhet, så har regjeringen så langt avvist de samme grepene.

Regjeringen har rett i at framskrivningene for 2030 har liten verdi, ettersom alle er enige i å innføre mer klimapolitikk i årene mellom 2020 og 2030. Men tallene for 2020 viser likevel tydelig det vi lenge har mistenkt. Vi klarer ikke klimaforlikets første store milepæl.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS