Lenin kom til et demokratisk land

Den enkle måten å være positiv til Lenins revolusjon på er ikke å kunne noe som helst om historie. Mímir Kristjánsson velger den enkle måten.

Publisert Sist oppdatert

Alle til venstre for Djengis Khan i 1917 var ikke sprø, sier Mímir Kristjánsson i et intervju med Minerva. Han skal reise i Lenins fotspor, og stiller seg spørsmålet: Var det riktig å lage revolusjon og å avslutte første verdenskrig?

Store spørsmål, men også i det store og det hele irrelevante for de spørsmålene Russland stod overfor da Vladimir Lenin kom tilbake til Petrograd i april 1917. Revolusjonen hadde allerede skjedd. Den kalles februarrevolusjonen, og forbigås ofte i stillhet av dagens kommunister.

Det kan være bra å stå til venstre for Djengis Khan (stod han forresten så langt til høyre?), men det var altså ikke tsar Nikolai II Lenin avsatte i oktoberrevolusjonen senere samme år. I april 1917 var det Georgij Lvov som var statsminister. Lvov hadde vært et prominent medlem av Det konstitusjonelt-demokratiske parti, bedre kjent som Kadettpartiet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS