NYHET

Oda Malmin

Kjenner ikke til omfanget av konverteringsterapi i Norge

Loven regjeringen vil ha på plass, er så omfattende at Solberg-regjeringen mente det ville være i strid med menneskerettighetene. Men hvor stort problemet er, kan Kultur- og likestillingsdepartementet ikke svare på.

Publisert

– Det er viktig å få på plass et gjennomarbeida og grundig forbud mot konverteringsterapi, som hindrer den skadelige praksisen altfor mange skeive har blitt utsatt for fram til nå. Derfor legger vi nå endelig fram et totalforbud mot konverteringsterapi.

Det sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen da regjeringen sendte sitt lovforbud mot å utføre og å markedsføre konverteringsterapi på offentlig høring. Lovforbudet skal gjøre det straffbart «å anvende metoder med formål om å få en annen til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, som er klart egnet til å påføre vedkommende psykisk skade.»

Lovforslaget har vekket oppsikt, fordi spørsmålet om hvor langt en slik lov kan gå uten å komme i konflikt med menneskerettighetene, var oppe så sent som i fjor sommer, da regjeringen Solberg la frem sitt forslag om lov til forbud mot konverteringsterapi. Lovavdelingen i justisdepartementet uttalte den gangen at det er mye som taler for at «en alternativ regulering med et absolutt forbud mot «konverteringsterapi» også overfor personer over 18 år, trolig er i strid med blant annet retten til respekt for privatliv og retten til religionsfrihet».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS