KOMMENTAR

Covid-19, vaksine, vaccine, koronavirus

Hvem bør ta tredje dose?

Vaksiner er blitt ofre for identitetspolitiske koronakriger. Klarer vi å høre vitenskapen og tallenes tale gjennom støyen?

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har det rast en krig i mediene om vaksiner.

Det er ikke så rart: De siste fire ukene har rundt to av tre som har havnet på intensivavdeling i Norge, vært uvaksinerte. Det er ikke hele forklaringen på tiltakene som er innført mot omikronbølgen, men det er plausibelt at vi kan havne i en situasjon der tiltakene ville kunne fjernes med en enda høyere andel vaksinerte. Vaksinen er vårt viktigste våpen mot pandemien, og selv om den gir begrenset beskyttelse mot smitte og mindre enn hundre prosent mot alvorlig sykdom, er den et mektig våpen. Den representerer vitenskapens triumf i møte med pandemien.

Men i kjølvannet av denne triumfen har det sneket seg inn en mindre vitenskapelig tilnærming til vaksinene hos en del av dens fremste talsmenn. En entusiastisk holdning til vaksiner er blitt et identitetssymbol på om man er en vitenskapelig, rasjonell og god person. Som andre identitetspolitiske symboler har det en forståelig bakgrunn: Spesielt i USA er synet på vaksiner nært knyttet til synet på Donald Trump og til tilliten til akademisk og vitenskapelig kunnskap.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS