KOMMENTAR

Vaksinepass
Vaksinepass

Tre grunner til at koronapass ikke kommer til å virke

Å stenge uvaksinere studenter ute fra campus er irrelevant for å håndtere omikronbølgen.

Publisert

Debatten om koronapass gir seg ikke. For to uker siden var det regjeringen som ville «vurdere» koronapass hvis vaksinen fungerte godt mot smitte med omikron. Da hadde vi i mer enn en måned visst at vaksinen beskyttet dårlig mot omikronsmitet.

Forrige uke var det Erna Solberg som var ute og lekte opposisjonspolitiker. Hun mente Støre-regjeringen kviet seg for å ta den vanskelig debatten, og stilte ham et retorisk spørsmål, via VG: «Hvem skal man mest ta hensyn til: Behovet for de vaksinerte til å leve normale liv og gå ut og på konserter som normalt, eller dem som ikke vil vaksinere seg?»

«Hvem skal man ta mest hensyn til, oss eller dem?»-retorikk er under normale omstendigheter ikke spesielt tiltalende. Politikk handler rett nok om prioriteringer, og omstendighetene er ikke normale – så jeg skal ikke avvise koronapass på moralistisk grunnlag. Men det er verdt å ha med som en inngang til spørsmålet: Normalt vil vi strekke oss svært langt for å dele befolkningen i grupper med ulike rettigheter på den måten vi her legger opp til. Og normalt vil vi kvie oss sterkt for å innføre incentiver for å foreta et medisinsk inngrep, som vaksinasjon faktisk er.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS