– At russerne fastholder sitt mål om at Ukraina skal bort fra kartet og fører krigen med en helt eksempelløs råskap har medført at Vesten ikke lenger oppfatter at vi har noe valg, sier tidligere forsvarssjef Sverre Diesen om beslutningen om å sende stridsvogner til Ukraina.

– Både stridsvogner, kampfly og det de ellers måtte trenge

Vesten tvinges til å søke en rent militær løsning på krigen i Ukraina. Det innebærer en risiko, men er fortsatt bedre enn at Russland vinner, mener tidligere forsvarssjef Sverre Diesen.

Publisert

Onsdag ble det klart at Tyskland sender 14 Leopard 2-stridsvogner til Ukraina, tett etterfulgt av erklæringen fra Washington, D.C. om at ukrainerne også vil motta 31 av den amerikanske stridsvognen Abrams M1. Den tyske avgjørelsen åpner også for at andre europeiske land kan donere sine Leopard-stridsvogner til det ukrainske forsvaret.

Stridsvognene vil ikke kunne leveres før i månedsskiftet mars-april – opplæringen av ukrainske soldater begynner nå. Det synes per i dag også lite sannsynlig at Ukraina mottar så mange som 300 stridsvogner, som er antallet Zelenskyj har etterspurt for å øke landets evne til å kaste russiske invasjonsstyrker ut av de okkuperte områdene, og flere vestlige land la press på Tyskland i forkant av avgjørelsen.

Avgjørelsen signaliserer uansett at vi er kommet til en ny fase av krigen i Ukraina, hvor vestlige land investerer ytterligere i våpen ikke bare for å hjelpe ukrainerne med å forsvare seg, men også for å gi dem mulighetene til å kaste russerne ut. Vil det være nok – eller burde vi gi mer allerede nå?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS