Svaneprinsessen

Østenfor sol og vestenfor måne

I en tid hvor spenningene mellom øst og vest fremdeles er aktuelle, er Munchmuseets utstilling om russisk kunst et friskt pust.

Publisert Sist oppdatert

Forretningsmann og mesén Pavel Tretjakov (1832 – 1898) bestemte seg i ung alder for å bygge opp en kunstsamling som var et russisk nasjonalmuseum verdig. Portrettert av kunstneren Ilja Repin er han det første som møter oss i det som nesten føles som en personlig velkomst inn i den nye utstillingen Svaneprinsessen – russisk kunst 1880 -1910.

At Munchmuseet får de russiske nasjonalskattene fra Tretjakovgalleriets samling hit til Norge, kommer selvsagt ikke uten at vi gir noe tilbake. I Moskva vil det vises en stor utstilling fra april til juli i år, hvor Tretjakovgalleriet vil vise Munch i lys av hans påvirkning av Fjodor Dostojevskijs litterære verk.

Fedrelandsfølelse

Det må ikke alltid være nytt, det som skal la oss se med nye øyne. Svaneprinsessen leder oss tilbake til tradisjonene og fokuserer på de mange likhetene mellom den norske og den russiske kulturnasjonen og folkesjelen. Utstillingen er den første av sitt slag i Norge og lar publikum oppleve kunsten fra et russisk perspektiv.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS