KULTUR

Samantha Power holder tale hos FN i Genéve. Foto: U.S. Mission / Eric Bridiers.

En idealist blir til

Hun har vært både aktivist, journalist og senere FN-ambassadør for USA. I memoarene sine viser Samantha Power hvordan én ting er å stå utenfor som kritiker, en annen ting er å være på innsiden og innse at man må inngå kompromiss.

Publisert Sist oppdatert

Samantha Power er synlig rørt. Selv kom hun til USA som immigrant i 1979, da hun var ni år gammel. Det har gått 36 år siden hennes egen statsborgerseremoni. Nå står hun der som landets FN-ambassadør under Barack Obama, hun skal holde tale i statsborgerseremonien til María Castro, kvinnen som jobber som familiens barnepike. I talen snakker hun om morens mot som førte henne og broren til USA, og ikke minst sjenerøsiteten landet har vist henne. Samtidig påpeker hun ansvaret som hver av de nye amerikanerne nå innehar: «The ability to shape America is now your right.»

Scenen over er hentet fra dokumentaren The Final Year (2017), hvor man følger Obamas siste år som president. Man får et nært innblikk i hvordan hans utenrikspolitiske team jobber for å sikre så mye som mulig av Obamas arv, før en ny president vil overta.

Det personlige og det politiske

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS