KULTUR

Manuset til Julie Andems "Skam" er et av de tretti objektene som skal fortelle norsk kulturhistorie på Nasjonalbiblioteket.

Hvordan bygge en nasjon i et multikulturelt samfunn?

Nasjonalbiblioteket har gitt seg selv en umulig oppgave: å fortelle norsk kulturhistorie ved hjelp av tretti objekter.

Publisert Sist oppdatert

Kan glimt fra kulturhistorien binde oss sammen i en tid hvor vi sklir fra hverandre, og den norske identiteten er mangfoldig og fragmentert? Det er målet for Nasjonalbibliotekets nye utstilling Opplyst. Utstillingen tar utgangspunkt i nåtiden for så å lyse tilbake etter «spektakulære og betydningsfulle objekter… som har formet vårt ytringsrom og vår nasjon». Den forsøker å vise frem både det lyse og mørke fra Norges historie, forstått både som våre positive og negative sider, men også, for eksempel, lys og mørk musikk.

Samtidig vil ikke utstillingen si for mye om hva den norske identiteten er, og heller ikke fortelle en lineær fortelling om den. Det påstås at objektene som stilles ut ikke står i et hierarki, de står ikke en gang kronologisk. Man kan selv velge rekkefølge og hvordan man sammenligner dem med hverandre. Alle skal kunne skape sin egen versjon av norsk historie ut fra det man ser utstilt. Gjøre sine egne koblinger. Men det bemerkes også at det ligger en nøye utvelgelsesprosess bak utstillingen for å sørge for at man viser frem det viktigste av norske tekster, musikk og andre medier fra Nasjonalbibliotekets samling. Objektene som har formet oss.

Presentasjonen av utstillingen inkorporerer så mange tilsynelatende motstridende påstander og forbehold at man kan lure på om denne dekonstruksjonen av det norske er en slags ansvarsfraskrivelse og helgardering mot negative reaksjoner. Også fordi dette er en utstilling som har med alle «de riktige» temaene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS