Kvinner forklarer meg ting

Det er ikke bare menn som mansplainer. Kvinner gjør det samme.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har møtt kvinner som forklarer meg hva feminisme egentlig er, hva rasisme egentlig er og hva islam egentlig er – som regel uten å ha noen forutsetninger for å vite dette bedre enn meg. Kvinner forklarer meg hvordan ting egentlig skal gjøres – det vil si på deres måte – uten å ha mer erfaring på området enn meg. Men skal vi tro de hyppige brukerne av ordet mansplaining, er det bare men som er i stand til å forklare meg ting.

Rebecca Solnit har gitt opphav til ordet mansplaining. I sin bok Menn forklarer meg ting skriver hun at totalt uvitende personer som forklarer ting for henne og for andre kvinner – etter hennes erfaring – har et helt bestemt kjønn. De er menn. Menn som på en nedlatende og selvhøytidelig måte øser av sine «innsikter» uten å skjønne at de snakker med sin overkvinne på området.

Womansplaining

Mansplaining handler i stor grad om å undervurdere andre. Å tro at man er bedre enn andre, er imidlertid ikke forbeholdt menn. Kvinner blir mansplained, menn blir womansplained og etniske minoriterer blir whitesplained.

På grunn av vår overlegenhet undervurderer vi andre. Vi overforklarer og blir belærende. Det kan være på grunn av kjønn, etnisitet, alder, seksuell orintering, funksjonsevne eller andre egenskaper. Hvis vi ikke klarer å se det, vil vi heller ikke klare å gjøre noe med det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS