KULTUR

Da den tysk-bosniske forfatteren Saša Stanišić vant den tyske bokprisen gikk han til frontalangrep på nobelprisvinner Peter Handke for hans kontroversielle reisebrev fra Balkan. Bildet er fra bokmessen i Leipzig i 2014. Foto: Amrei-Marie/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Peter Handke splitter bokmessen i Frankfurt

Det store stridstemaet på årets messe er om det er mulig å skille mellom forfatter og verk.

Publisert Sist oppdatert

Allerede mandag kveld ble det klart hvilket tema som kom til å prege årets store tyske litteraturmesse. Da ble den tyske bokprisen delt ut, og prisvinneren, den tysk-bosniske forfatteren Saša Stanišić, forklarte i takketalen at han hadde problemer med å glede seg over sin egen pris. I stedet lot han seg distrahere av en annen og enda større pris – nemlig den nyutnevnte Nobelprisen til Peter Handke.

Saša Stanišić fortsatte med et frontalangrep på Handke. Han kommer selv fra Višegrad, en av byene Handke skriver om i sine kontroversielle reisebrev fra Balkan. I talen trakk Stanišić frem krigsforbrytelsene i egen by som eksempel på det han mener er dypt problematisk med Handkes tekster.

Reisebrevene er blitt beskrevet som en kjærlighetserklæring til det serbiske folket. For Handke betød det å skildre hvordan krigsforbrytelsene begått av serbere i hans øyne umulig kan ha funnet sted.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS