KOMMENTAR

OVERVURDERES: Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti gjør det bedre på målinger enn i valg, skriver Jan Arild Snoen.
OVERVURDERES: Rødt, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti gjør det bedre på målinger enn i valg, skriver Jan Arild Snoen.

Rødt og MDG trenger litt å gå på

Meningsmålinger treffer ganske godt, men har de siste seks valgene overvurdert tre partier og undervurdert ett hver eneste gang.

Publisert Sist oppdatert

I motsetning til en utbredt myte, bommer ikke meningsmålingene mer enn før, og i Norge har de vært relativt presise de siste valgene. Men når vi nå nærmer oss mållinjen, er det et par fenomener som kan være greit å ha i bakhodet.

Vi snakker ofte om valgvind, eller påvirket av amerikanerne, om momentum. Når et parti er i medgang på målingene, kaster flere seg på, og motsatt: Butter det, kan noen bli usikre og hoppe av. Inntil forrige uke var det to klare tendenser: MDG, SV og Venstre gikk frem, noe som ganske sikkert skyldes den økte oppmerksomheten rundt klimasaken som den siste rapporten fra FNs klimapanel har skapt. Senterpartiet falt kraftig fra nivået før ferien.

Men ser vi på målingene og valgutfallene i de siste valgene i Norge, ser vi at valgvindene ofte løyer et par uker før valget. Også i 2017 falt Senterpartiet tydelig fra våren frem mot valget, men stabiliserte seg de siste par ukene og endte opp litt bedre enn de siste målingene. Arbeiderpartiet falt gjennom hele valgkampen, men fikk et litt bedre valg enn målingene. I 2013 doblet MDG seg fra sommeren til to uker før valget, men mistet mer enn halvparten av denne fremgangen på slutten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS