DEBATT

I VGs nye måling faller Senterpartiet, og de rødgrønne er avhengige av støtte fra Rødt eller MDG for å få flertall. Målingen bringer litt uventet spenning inn i valgkampens siste uker, skriver Gard Løken Frøvoll.

Vedum avhengig av Rødt og MDG

Ytre venstre øker raskt. Får Senterpartiets nye sympatisører kalde føtter?

Publisert Sist oppdatert

I en ny VG-måling ligger radikalerne i SV, MDG og Rødt an til å få nesten 20 prosent og 34 mandater på Stortinget. Senterpartiet faller, og må nøye seg med 20 mandater. Arbeiderpartiet er stadig svake, og snittet av august-målingene tyder på at den gamle ørnen blant partiene vil gjøre sitt dårligste stortingsvalg siden 1924. Likevel ser det ut til, dersom valget blir som de siste målingene, at venstresiden får flertall, og sannsynligvis danner regjering.

Nøyaktig hvem som skal lede regjeringen og hvilke partier som skal inngå i den har lenge vært uklart, med to statsministerkandidater og fem partier som misliker hverandre på kryss og tvers. Kun SV virker å tolerere alle de øvrige venstresidepartiene, inkludert Sp, hvortil den politiske avstanden er størst. Senterpartiet gjengjelder ikke toleransen, og gir inntrykk av at SV-samarbeid er utenkelig. Nesten like utenkelig som samarbeid med MDG og Rødt. Sp vil ha Ap for seg selv, og gjerne også kapre statsministerposten.

Regjeringsslitasje eroderer enhver norsk regjering, også Solberg-regjeringen. For hver beslutning regjeringen gjør, blir noen både rammet og skuffet, og tidligere borgerlige velgere blir gjerdesittere eller går over til venstresiden. Disse tidligere, og kanskje egentlige, borgerlige velgerne har Senterpartiet forsynt seg grovt av. For disse velgerne, som i 2013 og 2017 stemte på høyresiden, og kanskje primært Fremskrittspartiet, er neppe SV spesielt populært. For ikke å snakke om kommunistene i Rødt, eller MDG, som planlegger å øke skatte- og avgiftstrykket enda mer enn Rødt. Derfor var det klokt av Senterpartiet å distansere seg fra trioen på ytre venstre, og kun snakke om Ap-samarbeid. Senterpartiets hjerte banker ikke spesielt hardt for Arbeiderpartiets teknokratiske og sentralistiske linje, men et svekket og usikkert Ap er tross alt ikke veldig skremmende for verken gamle eller nye Sp-velgere.

Senterpartiets strategi fungerte lenge. I mange målinger har de vært større enn Ap, og i enkeltmålinger også vært landets største parti. Nå ser det ut til å rakne. Senterpartiet måles over 13 prosentpoeng lavere enn Ap, og bare 1,8 prosentpoeng over SV. Vedum kan se langt etter flertall med bare Ap, men nå ryker også flertallet med SV. De trenger støtte fra MDG eller Rødt.

Dette er en ny situasjon. Tidligere har advarsler om Rødt og MDG «på vippen» virket tomme, all den tid mandatene deres ikke har vært nødvendig for rødgrønt flertall. Dagens måling viser at advarslene kan vise seg høyst reelle, og at Senterpartiets nye borgerlige sympatisører må revurdere om de ønsker å støtte et regjeringsalternativ som sitter på nåde fra røde eller grønne radikalere.

VG-målingen bringer en litt uventet spenning inn i valgkampens siste uker. Foruten Senterpartiets fall, viser den også fremgang og alle de borgerlige partiene, og Venstre og KrF måles samtidig over sperregrensen for første gang på lenge. Marginene rundt sperregrensen er små. Faller Rødt eller MDG under, samtidig som senterpartister får kalde føtter, kan valgdagen bli riktig så spennende.

Powered by Labrador CMS