SPALTIST

Realismen er mer enn Mearsheimer

John Mearsheimer var nylig i debatt med Carl Bildt om Russland – og tapte så det sang. Nå gjelder det ikke å kaste barnet ut med badevannet.

Publisert

Den amerikanske statsviteren John Mearsheimer har nettopp debattert den tidligere svenske statsministeren Carl Bildt i forbindelse med utdelingen av Holbergprisen. Med ordstyrer Cecilie Hellestveit på scenen snakket de to om internasjonale relasjoner og krigen i Ukraina. Debatten er interessant og tidvis veldig engasjerende, og anbefales på det varmeste.

Spesielt det siste året har Mearsheimer – som er en internasjonal størrelse innen det som kalles realismeteori – gjort seg uspiselig for mange ved å hevde at Russlands invasjon av Ukraina skyldes vestlig oppførsel. Da spesielt ved at NATO har ekspandert mot øst, hvilket Putin har sett på som en trussel som må møtes.

Han gjør det samme i denne debatten. Han vil ikke godta at det er bevist at Putin ser på det som attråverdig å ta kontroll over Ukraina, og slik reetablere et Stor-Russland. Eller at det finnes bevis på at han har sett på det som trolig at han ville klare å ta kontroll på Ukraina. Eller at det finnes bevis på at det er det han har forsøkt å gjøre (Carl Bildt svarer effektivt på dette blant annet ved å henvise til Putins egne uttalelser, som de fleste av oss vel nå kjenner.)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS