MEDIEKRITIKK

NRK formidlet russisk propaganda uten filter

Det er noe som heter at når en historie høres for god ut til å være sann, så er den ofte nettopp det.

Publisert Sist oppdatert

På julaften fortalte NRK Dagsrevyen at det er fremsatt påstander om at det på ukrainsk side planlegges bruk av kjemiske våpen i krigen øst i landet. Innslaget er et skoleeksempel på hvor hjelpeløs ukritisk journalistikk blir i møtet med russisk desinformasjon, og forteller noe om hvor uforberedt norsk offentlighet er på det russerne kaller informasjonskrig.

Saken er ekstra kritikkverdig fordi den dreier seg om den kanskje farligste situasjonen vi har hatt i Europa på mange tiår. NRK burde vite at den er utsatt for omfattende propaganda, der et av Russlands mål er å dehumanisere Ukraina. Russland kan i verste fall bruke en falsk historie om kjemiske våpen som unnskyldning for å gå til åpen invasjon i Ukraina.

Innledningsvis sa nyhetsanker Ida Creed at «Russland har de siste dagene sendt 100 tonn med medisiner og forsyninger til de separatist-kontrollerte områdene i det østlige Ukraina. De russiskstøttede separatistene hevder samtidig at ukrainskstøttede militsgrupper driver kjemisk krigføring».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS