DEBATT

Russlands president Vladimir Putin og leder for den russisk-ortodokse kirke patriark Kirill

Russisk religionskrig i Ukraina

NRK rapporterer at ukrainske myndigheter vil kaste ut ortodokse munker fra et kloster i Kyiv. Men nyheten blir fort villedende når konteksten om rollen kirken spiller i russisk politikk generelt og i krigen spesielt, utelates.

Publisert Sist oppdatert

I en nyhetsnotis 2. april i år fortalte Danmarks Radio (DR) at en prest i «den ukrainsk-ortodokse kirke» er blitt ilagt husarrest og fotlenke; at presten mener seg politisk forfulgt; at det er reist 61 straffesaker mot prester fra «den ukrainsk-ortodokse kirke» – hvorav 7 er blitt funnet skyldige; og at kirken «blandt andet [er] beskyldt for at bevare sine bånd til den russisk-ortodokse kirke».

Setning for setning er dette korrekte opplysninger. Men for de fleste lesere som ikke kjenner konteksten, vil det også være villedende. Samme dag hadde NRK en artikkel som var noe bedre enn den danske. Her ble det opplyst at munkene «tilhører den ukrainsk ortodokse kirke, som inntil nylig lå under russisk ortodokse kirke». Men heller ikke NRK forklarte hvorfor konflikten om klosteret slår rett inn i Ukrainas frigjøringskamp fra Russland.

For det gjør den altså. Og når konteksten om kirkens plass i russisk politikk overfor Ukraina utelates, kan isolert sett korrekte opplysninger ende opp med å være grovt misvisende. Så la oss se på denne konteksten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS