NYHET

Vladimir Putin leder et møte med sin nærmeste krets

Russisk statlig propaganda ikke like enerådende som før

President Vladimir Putins evne til å kontrollere russere og deres evne til å tenke fritt vil kunne bli avgjørende i krigen i Ukraina. Kanskje kan Midtøsten gi en viktig pekepinn.

Publisert

Tilbake i januar 2011, helt uventet, strømmet plutselig millioner av egyptere ut i gatene. De var inspirert av anti-regime protester som hadde startet i Tunisia noen uker tidligere og som ble kjent som Den arabiske våren.

Men hva visste egentlig egyptere om sin egen situasjon? Hvis noe var galt i Egypt var det så og si alltid på grunn av Israel og USA og ikke landets regjering, skulle en tro tiår med statlig propaganda. De statskontrollerte mediene hadde gjentatt dette budskapet ustanselig minst siden revolusjonen i 1952.

Men nå, ved Tahrir-plassen i sentrum av Kairo, var dette som glemt. Folk strømmet til fra store deler av landet, og de skrek ikke mot Israel og USA, regimets syndebukker. I stedet krevde folk bedre helsevesen, bedre skoler og ikke minst en korrupsjonsfri regjering og verdighet. Det var som om tiår med propaganda aldri hadde virket,

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS