Professor emeritus i skatterett ved Handelshøyskolen BI Ole Gjems-Onstad.

– En serie med utsagn fra Alstadsæter som mistenkeliggjør næringslivet

Skatteprofessor Annette Alstadsæter mener bedrifter kan manipulere selskapsskatten gjennom fradrag, og slik senke skatten som betales. – Påstanden inngår i en serie med utsagn fra Alstadsæther som mistenkeliggjør næringslivet og kan legitimere skatteøkninger, sier professor emeritus Ole Gjems-Onstad.

Publisert Sist oppdatert

NRK har fått hard kritikk for sin artikkel fredag om at bedrifter betaler lite i skatt på overskudd. Norske bedrifter med til sammen 550 milliarder kroner i overskudd betalte ingenting i selskapsskatt i årene 2017–2022, ifølge artikkelen. Bedriftene som faktisk betalte selskapsskatt betalte bare 11 prosent, og ikke de 22 prosentene som satsen tilsier.

Men førsteamanuensis Finn Kinserdal jr. ved NHH spør i DN om NRK ikke kan lese regnskaper. Forskjellen mellom skattemessig og regnskapsmessig resultat er stort, påpeker han, blant annet fordi det ikke betales skatt av verdistigning før gevinsten blir realisert gjennom salg.

«Det NRK ‘avslørte’ var at norsk skatterett gir adgang til fremføring av underskudd. Taper et selskap 100 kroner ett år, kan det avregnes mot et overskudd på 100 kroner neste år. Vanskeligere er det ikke», skrev på sin side Trygve Hegnar i Finansavisen. Og: «Hele NRK-avsløringen var retten til fremføring av underskudd. Noe av det enkleste i skatteretten.» 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS