KOMMENTAR

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg under NATO-toppmøtet i Vilnius i juli 2023.

Betimelig glipp om NATO-medlemskap eller territorier

Jens Stoltenbergs stabssjef har satt fyr på Ukraina-debatten. Bakteppet er både situasjonen ved fronten og debatten i Europa. Det viktigste er likevel den kommende valgkampen i USA: Ukraina har dårlig tid.

Publisert Sist oppdatert

Mange reagerte da Jens Stoltenbergs stabssjef i NATO, Stian Jenssen, i en panelsamtale under Arendalsuka antydet at Ukraina kunne avstå fra territorium i bytte mot NATO-medlemskap. Etter reaksjoner fra president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver, samt flere norske forskere, presiserte Jenssen at han uttalte seg om et større univers av mulige scenarier i fremtiden.

Reaksjonene viser hvor sensitiv Vestens kommunikasjon rundt støtten til Ukraina er. Skal Ukraina lykkes, er det nemlig avgjørende at Europa og USA står samlet i sin støtte – og at Russland forstår at vi står samlet. Det gjelder både for videre våpendonasjoner, men også for fremtidig gjenoppbygging og politisk alliansebygging. 

Utfordringen er at den ukrainske motoffensiven som begynte i sommer, går tregt. Det er ikke rart: En motoffensiv for å gjenerobre territorium kan ikke belage seg på sjokk og tempo, men må forsøke en gradvis utmattelse av russernes befestede posisjoner og finne svake punkter. Ukrainske styrker møter en frontlinje som er tungt minelagt. Den amerikanske forsvarseksperten Tom Nichols minner oss treffende på at Ukrainas motangrep ikke vil forløpe som handlingen i en actionfilm. 

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS