KOMMENTAR

Trump rister av seg riksrettssaken og er snarere på offensiven blant velgerne.

Styrket Trump for retten

Få velgere flyttes av riksrettsprosessen mot Trump, som skårer litt bedre på målingene nå. Foran nattens debatt har nominasjonskampen gått tilbake til start, med Biden og Sanders i tet.

Publisert

Som ventet vedtok Representantenes Hus i går kveld de to anklagepunktene i saken mot Donald Trump. Alle republikanerne stemte imot, og alle demokratene minus to på det ene punktet og tre på det andre stemte for. I tillegg stemte presidentkandidat Tulsi Gabbard «til stede».

Dette illustrerer den kraftige polariseringen mellom partiene, og er et frempek til den videre prosessen i Senatet. Der forventes det også stemmegivning etter partilinjene, slik at bare noen få republikanere – primært Romney, Murkowski og Collins, og kanskje ingen, vil stemme for å felle presidenten, mens en demokrat (Manchin) eller to (Synema, Jones) kan komme til å stemme imot.

Spørsmålet om riksrett dreide seg lenge om russisk innblanding i valgkampen i 2016 og Mueller-rapporten. Nancy Pelosi motsatte seg da å sette i gang en slik prosess, mest av taktiske årsaker, fordi hun vil skjerme de mange demokratene som er innvalgt i Huset fra distrikter som Trump vant i 2016. Det antallet økte merkbart etter demokratenes seier i mellomvalget i fjor høst. Saken var i ferd med å dø da Ukraina- og Biden-saken ble kjent. Da hadde ikke Pelosi lenger noe valg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS