Modigst av feigingene

Venstre skal ha ros for å kutte i viktige velferdsordninger. Synd at de bruker innsparingene til å øke andre utgifter.

Publisert Sist oppdatert

Venstre har i dag lagt frem sitt alternative statsbudsjett. Det er svært sannsynlig at partiet, sammen med KrF, som la frem sitt alternativ i forrige uke, vil komme til enighet med regjeringen. I år blir budsjettforhandlingene ekstra interessante. Dersom de går bra, og uten for mye støy, noe som gjerne har preget tidligere runder, kan det bane veien for at Venstre trer inn i regjeringen. (Jeg er fremdeles skeptisk). Det tilsier i seg selv enda større velvilje fra regjeringens side – en velvilje som det er lettest å la komme til uttrykk gjennom enda høyere oljepengebruk, fremfor at regjeringspartiene faktisk må gi fra seg noe av sine egne prioriteringer.

De fleste av Venstres forslag er kjent fra tidligere år. Her flyttes det en del penger fra vei, inkludert midler til å redusere bompengene, til jernbane. Altså en motsatt prioritering av Frps, men her har nok regjeringen lagt inn litt slingringsmonn.

Venstre sier som ventet nei til regjeringens forsiktige avgiftsøkning for elbilister, og vil i tillegg ha nullmoms på kollektivtransport. Det koster til sammen nesten 1,3 milliarder. Men Venstre tar godt igjen med andre miljørelaterte avgifter. Elavgiften øker med 640 millioner, dieselavgiften med 1440 millioner, årsavgiften med 600 millioner og engangsavgiftene med 1270 millioner. Og de regner med å ta inn 750 millioner ved å fjerne taxfree-ordningen for tobakk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS