Munnkurv og politisk korrekthet oppleves tyngende for politifolk

En storstilt undersøkelse viser at svært mange politifolk melder om en hemmende fryktkultur.

Publisert Sist oppdatert

Politiforum sendte før sommeren ut en stor spørreundersøkelse til 14 677 medlemmer av Politiets Fellesforbund. Undersøkelsen var anonym, og ble besvart av rundt 3 000 respondenter. Spørsmålene som ble stilt, angikk politifolks arbeidsforhold, herunder ledelseskultur og ytringsrommet i etaten. Det avdekkes urovekkende trekk, slik som at seks av ti politiansatte mener etaten er preget av en fryktkultur. 

Funnene fra undersøkelsen blir fortløpende publisert i Politiforum. Ansvarlig redaktør Erik Inderhaug forklarer bakgrunnen for undersøkelsen til Minerva. 

– Vi har fått en del innspill over tid fra politiansatte som ønsker at vi skal se på dette. Vi er kjent med historier og enkelthendelser, referert og opplevd selv, der politiansatte har fått, eller av frykt for egen karriere, gitt seg selv munnkurv mot å uttale seg til media i saker der vi ikke ser at det burde være konfidensialitetshensyn. Så vi har ønsket å kartlegge omfanget. Svarene vi får, bekrefter langt på vei det vi har mistenkt, nemlig at politiet er preget av en fryktkultur. Nå kan vi nesten slå dette fast. Undersøkelsen favner ikke alle politiansatte, men opp mot 1600 politiansatte svarer ja på dette spørsmålet, av 3000 respondenter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS