SPALTIST

Det er opplagt at Audun Lysbakken og SV vil strekke seg veldig langt for å hindre at Sp får være Aps eneste regjeringspartner, skriver Jan Arild Snoen.

De rødgrønnes lillebror

SV vil gjerne i regjering igjen. Partiet fremmer derfor så generelle krav at ethvert forhandlingsresultat kan fremstilles som en seier.

Publisert

Det er farlig for småpartier å gå i regjering. Som oftest ender det med valgnederlag neste gang. Både Venstre og KrF sliter fryktelig med sperregrensen denne gangen. Frp gikk så mye tilbake etter mer enn seks år i regjering at de kastet kortene.

Også SV, som i helgen har avholdt landsmøte, har smertefulle erfaringer. Partiet gikk inn i regjering etter oppslutning på 8,8 prosent i 2005, og ut etter valgnederlaget i 2013 med 4,1 prosent, etter 6,2 ved mellomstasjonen 2009. Det var altså like før partiet falt under sperregrensen i 2013.

Så vi skulle kanskje tro at partiet ikke er så lystent på en ny runde. Men oppslutning kan ikke være eneste suksesskriterium for et parti – poenget er politisk makt. I hvert fall var det slik SV tenkte da det buttet i Stoltenberg-regjeringen, og det er slik de tenker nå.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS