KULTUR

Vidunderlig sjangerblanding

Hekserier, djevelske besvergelser og ondskap. Joel Coens film «The Tragedy of Macbeth» er strålende – delvis fordi den er så tro til det opprinnelige teaterstykket.

Publisert Sist oppdatert

Selv om alle må erkjenne at Shakespeares Macbeth er stor teaterkunst, kan man ha forståelse for at ikke alle liker stykket – for det finnes virkelig ingen tydelige lyspunkter der. Og akkurat det mørke fanges særlig virkningsfult i Joel Coens (uten Ethan!) Shakespeare-fortolkning i «The Tragedy of Macbeth», all den tid filmen – som strømmes på Apple TV – er svart-hvit.

Skjønt, «fortolkning» antyder liksom at Coen tar seg en rekke friheter. Det gjør han ikke; filmen er en forkortet, men svært tro versjon til Shakespeares opprinnelige stykke. Det gjør at man får en følelse av at man liksom er på teater – og det er en opplevelse som det smale «academy ratio»-formatet (1.37:1) befester: Det er således en følelse av dette ikke er virkelig, det vi ser – at vi titter inn i en alternativ virkelighet, som likevel på sitt vis er virkelig.

Hekserier og djevelske besvergelse

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS