SPALTIST

Hva er verdien av toppsjefens arbeid?

I Norge er det bred politisk enighet om at relativt små økonomiske forskjeller er et gode, og et trekk som bør bevares. Derfor er det bekymringsfullt dersom topplederes lønnsutvikling gjør at avstanden til den vanlige lønnsmottaker øker mye.

Publisert

Nylig ble det kjent at konsernsjefen i Vy, Geir Isaksen, slutter i lederjobben og går over i en stilling som rådgiver i selskapet. Isaksens ansettelsesavtale gir ham rett til å gå over i en rådgiverstilling i selskapet og beholde 80 prosent av fastlønnen han hadde som konsernsjef, noe som betyr en årslønn på rundt 3,2 millioner kroner. Den 3. desember var Vy-sjefens lønnspakke, og topplederlønninger i statlig eide selskaper generelt, temaet for Debatten på NRK, der programleder Fredrik Solvang gjorde et poeng av at hverken styreleder eller noen andre fra Vy ville stille opp for å forsvare praksisen i selskapet.

Dette er en viktig debatt. Men det er også en vanskelig debatt. Ofte er problembeskrivelsen implisitt eller utydelig, og bevisføringen er av det anekdotiske slaget. Temaet innbyr dessuten til en tabloid vinkling. Det uuttalte premisset for Debatten på NRK var at statlige toppledere generelt har et lønnsnivå som er urimelig høyt, og at utviklingen går i feil retning i form av stadig større lønnsforskjeller mellom toppledere og andre. Politikerne som var med, ble av Solvang kort og greit avkrevd svar på hva de ville gjøre med dette.

Betydelig økning i topplederlønningene

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS