KOMMENTAR

Beretningen om en varslet kampsak

At Akademikerne og Unio kjemper for å beholde egen tariffavtale med staten, kom ikke ut av det blå under årets lønnsoppgjør, men utgjorde en sentral del av organisasjonenes dissens i Holden 4-utvalget.

Publisert

Det er knapt noen bombe at tvungen lønnsnemnd avslutter Akademiker-streiken. Den varslede opptrappingen ville innebære at halvparten av de ansatte i Norsk Sikkerhetsmyndighet (NSM) la ned arbeidet. Et desimert NSM er ikke rare beredskapen, syntes regjeringen. Leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli, sier hun er skuffet over sin statlige motpart, og påpeker at fagforeningen har behandlet om lag 310 dispensasjonssøknader siden streiken begynte og innvilget omkring 30 prosent. 

Det pikante er at lønnsnemnden ikke bare må finne et nivå og innretning på lønnsveksten som begge parter er passe misfornøyde med, men også vedta noe på et område der intet kompromiss er mulig. Akademikerne og Unio vil beholde sin tariffavtale med staten, mens staten, med støtte fra LO, vil presse dem inn i en felles tariffavtale. Unio er fortsatt i streik. Så lenge det er tilfelle, må staten som arbeidsgiver selv vurdere om den skal gi etter i spørsmålet om egen tariffavtale eller ei.

Norske dissidenter

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS