Adam Njå er psykologistudent.
Adam Njå er psykologistudent.

– Vi må akseptere at menn i gjennomsnitt har maskuline egenskaper, og at disse kan være positive.

Menn faller fra sosialt. På sikt kan dette by på politiske problemer, mener Adam Njå, som igangsatte denne sommerens store kjønnsdebatt med en kronikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne sommeren har den 24-årige psykologistudenten Adam Njå skrevet to mye leste og diskuterte kronikker, begge på NRK. Den første problematiserte hvordan Arbeiderpartiet har mistet deler av den tradisjonelle arbeiderklassen. Den andre gikk løs på det enda mer brennbare tema, om manndom og mannlig utenforskap i det moderne norske samfunnet. «Menn i dameland», het kronikken, som både gir et ekko av Karl Ove Knausgård, Professor Jan Brøgger fra 1990-tallet, psykolog Dag Furuholmen som nylig gikk bort, og endatil Jordan Peterson fra den internasjonale scene. 

– Årets Pride hadde ikke engang rukket å bli kald før du valgte å stikke neven inn i ett av de største vepsebolene vi har. I teksten din skriver du «Mykhet er blitt det nye idealet, og mannen skal så langt det lar seg gjøre sosialiseres til å bli mer feminin og fredelig.» Sånne påstander pleier å vekke litt av hvert av engasjement. Hvordan har reaksjonene vært?

– La meg først av alt bare nevne at jeg også gikk i Pride-tog, med norsk psykologiforening. Det mener jeg er både riktig og viktig gitt vårt fags historie med behandlingen av homofile. Når det gjelder reaksjoner på kronikken min, så har de vært overraskende gode. Jeg har fått veldig mange meldinger fra folk som har satt pris på det jeg skrev. Basert på det jeg kan se av delinger og kommentarer, har det for det meste vært positivt. Noen negative har det selvsagt vært, men i det store og hele bra. Det er kanskje litt overraskende, fordi jeg vet det er et betent tema jeg har omtalt. Noen reaksjoner ventet jeg også på, siden jeg spissformulerte en del.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS