NYHETSANALYSE

Hvem skal ta over for Trine Skei Grande?

Et «sjokkskadet» Venstre står overfor lederstrid

Kilder i partiet mener det er overveldende sannsynlighet for at Sveinung Rotevatn blir leder. Men den tilspissede konflikten i partiet åpner også for andre utfall.

Publisert

Midt i epidemiens krise har en lederkrise oppstått i Venstre: I forrige uke bestemte Trine Skei Grande seg for å gå av som Venstres leder – uten at en arvtaker er utnevnt.

Det er imidlertid rettere, selvsagt, å si at Skei Grande ble tvunget til å gå av. Hennes avgang kom etter at VG avslørte hvordan hun – i en hestehandel – hadde tilbudt Abid Raja og Sveinung Rotevatn en plass rundt Kongens bord, i bytte mot at hennes eget lederskap ikke ble utfordret.

Saken kan fremstilles på to måter. Enten som at Skei Grande manipulerte frem et aldri så lite mirakel: Hun forble leder selv om nesten ingen i partiet ønsket henne, ved å gi inntrykk av at de to andre lederkandidatene var lojale til henne. Eller som at Skei Grande desperat forsøkte å hindre en borgerkrig i partiet, som kunne skape dype sår før neste valg – ved å utsette sin egen avgang. Man kan velge hver sin historie her, men den fikk altså aldri egentlig utspille seg. I stedet kom VGs avsløring.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS