Amerikanske tilstander – Generasjon Bortskjemts inntog ved universitetene

Hva er det som har skjedd i løpet av de siste årene, som gjør at dagens unge ikke bare virker mer sårbare enn tidligere generasjoner, men faktisk er mer sårbare?

Publisert Sist oppdatert

Årets påskekrim ble ikke helt som forventet for min del. Det vil si, den uteble totalt, da tv-signalene til fjells streiket, og skjermen gikk i svart. Nå drar ikke jeg på hytta for å se på tv, men siden jeg bor i Storbritannia, er det ikke så ofte jeg får se norsk fjernsyn. Aldri ser jeg mer på britiske krimserier enn når jeg er på norgesferie, så ironisk det enn er.

Heldigvis hadde jeg med medbragt, alternativ krim, i bokform. Skjønt «krim» er vel ikke helt dekkende for sjangeren boken tilhører: The Coddling of the American Mind Mind – How Good Intentions and Bad Ideas are Setting Up a Generation for Failure av Greg Lukianoff og Jonathan Haidt er en sakprosabok. Den handler ikke om detektiver og mordofre, men er skremmende likevel – kanskje fordi den er langt mer virkelighetsnær enn det som foregår i fiktive britiske landsbyer. Landsbyidyll ble byttet ut med amerikanske universiteter, og den generasjonen som er studenter nå – og boken tegner et bilde av et akademia i trøbbel.

Haidt er sosialpsykolog kjent for blant annet boken The Righteous Mind og som medgrunnlegger for Heterodox Academy, en gruppe professorer og studenter som jobber for å motvirke ensretting innen amerikansk akademia. Lukianoff er advokat og president for The Foundation of Individual Rights in Education.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS