– Klimabevegelsen kan ikke bli en undergruppe av Sosialistisk Ungdom

Klimasaken er så alvorlig at den må favne bredest mulig. Da er det uklokt å blande engasjementet for miljøet med støtte til palestinerne, mener nestlederen i Unge Venstre.

Publisert

Hva har klimakampen til felles med palestinernes kamp for en selvstendig stat? Ganske mye, ifølge deler av klimabevegelsen. Mens verdenslederne er samlet på klimatoppmøtet COP28 i Dubai har demonstranter møtt opp med krav om våpenhvile på Gazastripen og slagord som «No climate justice without human rights», «Climate decolonization» og «End environmental apartheid».

«Miljøspørsmål er nesten aldri ‘bare’ miljøspørsmål. Mange av krisene vi står overfor henger sammen, enten det er sosial ulikhet som gir næring til klimakrisen eller klimapåvirkninger som driver matpriser opp og sosial ulikhet frem», uttalte en talsperson fra Greenpeace. 

Greta Thunberg har også engasjert seg i palestinernes sak. I oktober postet Thunberg på Twitter/X et bilde av seg selv med en plakat med teksten «STAND WITH GAZA», og i dag publiserte Guardian en kronikk skrevet av Thunberg og tre andre i organisasjonen Fridays for Future til støtte for våpenhvile på Gaza, hvor de blant annet skriver at «Vi har alltid vært politiske, fordi vi alltid har vært en bevegelse for rettferdighet».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS