SPALTIST

Nei, Harald Eia, det er ikke skattebetalerne som punger ut om jeg tar meg en øl

På ny kommer folkehelseentusiastene ut av skapet og moraliserer over vanlige folks kosthold og livsstil. Det er grunnleggende autoritært.

Publisert Sist oppdatert

Den nye NRK-serien Eitt feitt liv har skapt debatt. I serien følger vi radiovert Ronny Brede Aases kamp mot vekten. Serien går rett inn i fatshaming-debatten, hvor stadig flere fraskriver seg ansvar for egen helse. Det er selvsagt bare tull og tøys. De fleste av oss som er overvektige, er det fordi vi spiser for mye og beveger oss for lite. Men den tankegangen går på akkord med behovet mange har for å skyve personlig ansvar over på samfunnet.

En av mine favorittkomikere, Harald Eia, uttalte i forbindelse med serien at folk stort sett har skyld i egen vekt. Med noen hederlige unntak. Det er jeg selvsagt enig med ham i. Jeg skal ikke ha det på meg å være forarget over Eias påstand. Når fedmeeksperter drar frem «stigmatisering» som et argument, mener jeg det er tull. Selvsagt skal det være et ideal å være sunn og frisk.

Der Eia derimot viste sin autoritære side, var da han begynte å moralisere over andres kosthold og livsstil. Den tankegangen er autoritær, men også farlig. Til TV2 sa komikeren:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS