SPALTIST

Demokratene leter etter et alternativ

Biden tapte nattens debatt, men valget er ikke avgjort. Det er ikke over før den gamle mannen sovner.

Publisert

Som jeg startet gårsdagens analyse med: Amerikanske presidentdebatter flytter sjelden særlig mange velgere. Så vi et unntak i natt? Det kommer an på om Bidens synlige alder allerede er diskontert, innebakt i det velgerne mener om ham og dermed i meningsmålingene. Selv om det skulle være slik, bekreftet nattens debatt denne forestillingen, og det kan umulig være bra for Biden.

Jeg har selv fremhevet at hans State of the Union-tale (SOTU) i mars var energisk. Han fikk også en liten fremgang på meningsmålingene etter det. Det fantes altså en oppside. Men samtidig ble den lave lista som mange, særlig Trump og republikanerne hadde lagt for ham, hevet. Nå er vi tilbake til «Biden er gammel og litt surrete, men Trump er verre.»

Det startet allerede da Biden kom inn på scenen. Han virket stiv og gammel, og de første svarene var katastrofale, levert med litt småhosting. Han snakket for fort, som i SOTU, men den gangen ga det inntrykk av energi. I natt snakket han lavt, slik at det av og til var vanskelig å høre hva han sa, uten kraft. Han blandet sammen millioner og milliarder, men bunnen ble nådd da han avsluttet en sekvens med «we finally beat Medicare», da det åpenbart var covid han snakket om. Det klippet blir han ikke så lett kvitt.

Visepresident Kamala Harris oppsummerte med at han startet sakte, men sluttet sterkt, og det er demokratenes standardfrase i dag. Det er riktig at Biden var verst i begynnelsen, men han var ikke sterk ellers heller. Biden virket bundet, nærmest paralysert av settingen. Da han opptrådde hos eget parti etterpå, var han langt mer flytende og energisk. Kanskje var det stundens alvor som tok ham, kanskje ble han satt ut av at Trump var der sammen med ham, en mann han helt tydelig misliker på det sterkeste.

Personangrep og fakta

Da de to møttes i 2020 var det harde personangrep, og mye munnhuggeri. Trump kom ut av det som den bøllen han er. Denne gangen ble temperaturen dempet av at mikrofonen kunne mutes – vi fikk ikke lange avbrytelser og munnhuggeri, selv om personangrepene var minst like harde, ikke minst fra Bidens side.

Formatet med maks to minutters svar tjente Trump, fordi han da ikke fristes til lange avsporinger, slik han holder på med i sine taler. Riktignok brukte han, og Biden også, mange av spørsmålene til å snakke om noe helt annet, men det er ikke uvanlig.

Joda, de fleste spørsmålene og svarene handlet om politikkens innhold, men for seerne druknet det i spørsmålet om stil og alder. CNNs programledere var tilbakeholdne med å følge opp når kandidatene, særlig Trump, burde blitt faktasjekket. (Derimot er det en grundig gjennomgang på deres nettsider.) Et eksempel er da Trump påsto at Biden vil firedoble skattene for alle, og var forundret over at ingen snakket om det. Trump kom med denne ville påstanden i 2020 også. Ordstyrerne lot det gå.

Bidens problem er at når han faktisk klarer å holde seg til fakta og talepunkter, og leverer dem kompetent, virker han programmert. Når Trump juger og finner på ting, virker han for mange «ekte».

Demokratene forsøker å redde stumpene og få fokus på Trump – han gjorde det også dårlig. De har rett i at Trump ikke var spesielt imponerende, og hans forhold til sannheten var som det pleier. Men denne debatten kom til å handle om Bidens alder, ikke om Trump.

Newsom! Whitmer!

Hva skjer nå? CNNs lynmåling ga ikke overraskende seieren 67-33 til Trump. Det er ingen katastrofe i seg selv. Presidenter har kommet tilbake etter en dårlig førstedebatt før. Det gjaldt blant annet en så god debattant som Barack Obama i 2012. Men det er vanskeligere å forestille seg at Biden vil vinne den neste debatten i september. Gjøre det mindre dårlig? Kanskje. Men ikke vinne.

Umiddelbart begynte en rekke demokratiske kommentatorer å snakke om behovet for en debatt om at Biden bør trekke seg. I dag og de kommende dagene kommer denne debatten til å rase. Det er fremdeles mulig å bytte ham ut, men da må Biden selv overbevises om at dette er den eneste løsningen. Det sitter langt inne. Han har hele tiden ment at han er best egnet til å slå Trump, og har jo allerede gjort det. Mange av dem som nå krever at han trekker seg, har alltid ment at han var for gammel til å stille igjen.

Spørsmålet er om Biden har skiftet mening etter nattens debatt, og nå bedre ser poenget til disse kritikerne. Dersom han har det, handler det om demokratene raskt kan enes om et alternativ. Det er langt fra opplagt, selv om Gavin Newsoms navn er på alles lepper – det har han selv sørget for.

Markedene reagerer

I finansmarkedene er det foreløpig ingen nevneverdige utslag. Det er ingen konsensus om Trump vil være bra for økonomien og børsen eller ikke, så det er ikke så merkelig.

Jeg er en gambler, og følger med på betting-markedene. Ikke fordi de nødvendigvis har «rett», men fordi de på en effektiv måte oppsummerer stemningen. Før debatten ga det britisk-baserte Betfair-markedet Trump omtrent 55 prosent sjanse til å vinne. Nå er den omkring 60 prosent. Det store utslaget kom for Biden, som falt fra 33 prosent til 16 prosent på morgenkvisten, og 09.30 var sjansen fremdeles under 20 prosent.

Når Biden faller mer enn Trump styrker seg, har det selvsagt med muligheten for at demokratenes kandidat blir en annen. Hos Betfair var den sjansen anslått til under 20 prosent før debatten, mens den på morgenkvisten økte til 40-45 prosent. Newsom gis fire-fem ganger større sjanse enn noen annen til å bli erstatteren.

Debatten slo betydelig sterkere inn i betting-markedene der europeerne spiller, som Betfair, enn hos PredictIt, der amerikanerne dominerer. Det har hele tiden vært en forskjell, der europeerne tror mer på Trump enn amerikanerne. Når bevegelsene er mindre blant amerikanerne etter debatten, kan det skyldes diskontering. Biden er der allerede avskrevet som for gammel, men alternativet er heller ikke fristende.

For min egen del: Jeg har holdt Biden som knapp favoritt frem til nå. I dag holder jeg Trump som favoritt. Men det er ikke over.

Powered by Labrador CMS