Den vennlige fra Minnesota

Amy Klobuchar er presidenten USA trenger. Det betyr ikke at hun kommer til å vinne.

Publisert Sist oppdatert

Søndag formiddag, stående i snøkav og vind, erklærte Minnesota-senator Amy Klobuchar at hun vil bli president i USA. Det var ventet. Klobuchar er relativt ukjent for det amerikanske folk, og synes dårlig på meningsmålingene. Likevel er hun favoritt nr. 2 hos bookmakere blant dem som så langt har kastet sin hatt inn i ringen, etter Kamala Harris, som jeg skrev om for snaue to uker siden, men foran Elisabeth Warren.

Ekspertene har henne gjerne litt lenger ned på listen, se Rolling Stone, The Hill, CNN, men alle disse rangeringene er fra før hennes lansering. Washington Posts oppdatering fra fredag gir henne andreplassen, opp fra syvende i forrige uke. Bestemmer Jo Biden, Beto O’Rourke og Bernie Sanders seg for å stille, vil de riktignok i utgangspunktet passere henne.

Hyggelig, eller kanskje ikke

Klobuchar, med aner fra Slovenia og Sveits, er 58 år, litt eldre enn frontrunner Kamala Harris, men vesentlig yngre enn Sanders, Biden og Warren. Hun har vært kjent for sin milde fremtoning – Minnesota Nice, som de kaller det der hun kommer fra. Hun er rett og slett lett å like.

Men like før lanseringen kom det frem at mange tidligere ansatte i hennes stab er misfornøyd med hennes lederstil, og gjennomtrekket har vært uvanlig høyt. Kanskje er hun ikke så nice likevel? Det kan være negativt, i en tid der mange på demokratisk side er veldig opptatt av hvordan folk behandler hverandre. Men det kan også være positivt, ved å vise at det er stål bak det milde ytre, en som kan slåss med Bøllen. At hun har erfaring som aktor i Minnesota kan også gi henne offensive redskaper i debattene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS