NYHET

Tormod Heier ved Forsvarets Høgskole har ved flere anledninger kritisert Vesten for det han mener er bidrag til krigsfrykt i Ukraina-krisen. Heiers analyse høster kritikk fra Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier.

Kritisk til medienes bruk av eksperter i dekningen av Ukraina-krisen

– Jeg er litt forbløffet over at mediene i et land med så mye Russland-ekspertise klarer å overforbruke noen få stemmer, tidvis ute av proporsjoner med kvaliteten på analysene, sier Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier.

Publisert Sist oppdatert

Den svært spente situasjonen i Ukraina kulminerte mandag kveld, da Russlands president Vladimir Putin valgte å anerkjenne de separatistkontrollerte områdene i Donetsk og Luhansk i Øst-Ukraina som selvstendige folkerepublikker. Like etter beordret Putin det han omtalte som «fredsbevarende styrker» inn i områdene.

Den norske debatten rundt Ukraina-krisen har pågått i flere måneder. I kronikker, nyhetsartikler, intervjuer og TV-debatter har politikere og fagfolk presentert varierende analyser av konfliktens bakgrunn og utvikling. Enkelte eksperter har lagt noe av skylden på USA og NATO for ikke å ha tatt hensyn til Russlands såkalte «interessesfære», og dermed fremprovosert russisk aggresjon mot Ukraina. Prinsippet om nasjonal selvbestemmelse har blitt trukket frem som noe Vesten potensielt må innta en mer pragmatisk holdning til, dersom man skal unngå storkrig med Russland.

Pragmatisme eller prinsipp

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS