Borgerlig Löfven-regjering?

Centern vil støtte en sosialdemokratisk regjering på betingelse av at den fører borgerlig politikk. Det kan ikke Löfven svelge.

Publisert Sist oppdatert

I går kom Centerns leder Annie Lööf med et tilbud til Socialdemokraterna og statsminister Stefan Löfven, som i dag leder et forretningsministerium. Han kan fortsette som statsminister. Det er bare en hake – han må innfri en lang liste med politiske krav, som i realiteten betyr at han må styre på en borgerlig plattform.

Inkludert i listen er blant annet lavere skatt for bedrifter og individer, valgfrihet innen omsorgstjenester og liberalisering av bolig- og arbeidsmarkedet. I det siste ligger det blant annet lavere startlønninger. Ikke akkurat sosialdemokratisk politikk.

Malt inn i hjørnet

Dette er den foreløpig siste varianten av Centerns forsøk på å komme seg ut av den umulige situasjonen partiet, sammen med Liberalerna har satt seg i. Før valget lovte de to ting: De ville ikke støtte en regjering som på noen måte var avhengig av Sverigedemokraternas støtte. Og Löfven skulle erstattes som statsminister.

Deres velgere har vært enig i dette – klart nei til SD, men et klart flertall plasserer seg også tydelig på borgerlig side. Siden valget ga som resultat at den rød-grønne blokken ble ett mandat større enn Alliansen, er det nesten umulig å unngå å bryte ett av løftene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS