SPALTIST

Sahra Wagenknecht og ektemannen Oskar Lafontaine har begge vært prominente medlemmer av Die Linke. Begge er antiamerikanere, og Lafontaine står bak boken Ami, it's time to go!, hvor han hevder Tyskland er blitt en amerikansk vasallstat. Wagenknecht prøver nå å starte nytt parti hvor hun appellerer til både ytre venstre og ytre høyre.

Ami, go home!

Sahra Wagenknecht vil samle høyre- og venstrefløyen i Tyskland. Antiamerikanismen har de til felles.

Publisert

Den 23. oktober annonserte den tidligere lederen for parlamentsgruppen til det tyske venstrepartiet Die Linke, Sahra Wagenknecht, at hun startet en egen organisasjon – Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW). Dette skal etter hvert bli et parti, og organisasjonens navn burde ikke etterlate tvil om hvem som skal lede det, men selv påstår hun at dette ikke er hennes plan. Hun sikter seg inn mot EU-valgene i juni neste år, siden disse valgene ofte er preget av protest og skulle egne seg godt for en nykommer.

Wagenknecht er en fargerik og uortodoks politiker, som i noen spørsmål, spesielt innvandringspolitikken, har hatt mye til felles med høyrepopulistene i AfD. De to partiene møtes også i felles motstand mot USA og «globalismen». Hennes ambisjon er åpenbart å samle de to fløyene i ett parti – en slags institusjonalisering av hesteskoteorien.

Ambisjonen er imidlertid større enn å sluke Die Linke, som uansett er et lite parti som balanserer på den tyske sperregrensen på fem prosent, og å ta mange velgere fra AfD, som siden i sommer konsekvent har vært Tysklands nest største parti, med en oppslutning på drøye 20 prosent på meningsmålingene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS