ESSAY

Folk var fæle før i tida, både her og der og langt av gårde

ESSAY: Det er nok dessverre slik at folk i fortiden hadde et gammeldags syn på det meste. Når vi begriper dette, forstår vi også at verden går fremover.

Statuekrangelen utgjør en bit av det vestlige dramaet som utspiller seg i en temmelig larmende kulturkrig. Sånn sett er den litt viktigere enn det mange vil ha det til, skriver Bård Larsen i dette essayet.
Publisert Sist oppdatert

Kulturen vår er gjennomsyret av [...] fordomsfulle forestillinger. Hver eneste en av oss bærer på dem. Heller ikke mennesker med mørk hud, muslimer og jøder går fri. Den vestlige verden har ek­sportert sine rasistiske fordommer til hele verden.

– Sosialantropolog Bjarne Vandeskog

Det krangles om statuer om dagen. Noen hevder det bare er et rutinemessig og marginalt andedamprodukt, mens andre mener at den amerikanske kulturkrigen har kommet til Norge. Kanskje må klikklysten hos mediene ta litt av skylda for ufortjent mye oppmerksomhet, men det nytter ikke å skylde på mediene. Media skal også dekke marginale fenomener, særlig med tanke på at det som er marginalt kan få betydning før vi vet ordet av det.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS