SPALTIST

Driver du med pseudoarbeid?

To danske forskere ønsker en debatt rundt hvordan vi arbeider og hva vi bruker tid på. Nå er boken utgitt på norsk.

Publisert

Om du driver med pseudoarbeid, eller om du lurer på om du gjør det, les videre. Den danske antropologen Dennis Nørmark og filosofen Anders Fogh Jensen har skrevet boken Pseudoarbeid: Hvordan vi fikk det travelt med å gjøre ingenting. Boken er solgt i mer enn 40 000 eksemplarer og er nå kommet på norsk.

Det kan se ut som om svært mange mennesker er travelt opptatt med å utføre pseudoarbeid, noe som, oversatt fra gresk, betyr løgn og bedrag-arbeid, eller arbeid som ikke er «ordentlig» arbeid.

I høst har jeg snakket med flere forfattere som har skrevet om arbeid: Jan Lucassen har skrevet om arbeidets historie, og Lars Fr. Svendsen har skrevet om arbeidets filosofi. Arbeidets historie viser at vi til alle tider har arbeidet på mange ulike måter, mens arbeidstid som mål på arbeid er relativt nytt i menneskets historie. Det er også en av årsakene til at vi i dag har pseudoarbeid, ifølge Nørmark og Fogh Jensen. Vi jobber for å utkvittere et gitt antall timer, i Norge er det i dag 37,5 time per uke, ikke for å gjennomføre en arbeidsoppgave og avslutte arbeidet når den oppgaven er gjort. Verdens viktigste lov er Parkinsons lov. Den sier: «Det er en kjensgjerning at antallet embedsmenn og mengden arbeid ikke har noen som helst relasjon til hverandre.» Forfatterne påpeker at så lenge folk har tid til rådighet, vil de «på magisk vis» klare å fylle akkurat den tiden med arbeidsoppgaven de skal utføre. Har du fire timer, gjør du jobben på fire timer, mens har du åtte, bruker du de åtte timene på det samme. Dette gjelder selvsagt ikke i alle jobber, men boken tar for seg diverse eksempler på at det ofte foregår akkurat slik. Noen ganger dreier det seg om hele stillinger som er bortkastet, andre ganger kan det være deler av arbeidet den enkelte utfører som kan kuttes ut.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS